Substanțele chimice – salvare pentru recoltă, pericol pentru albine

Substanțele chimice – salvare pentru recoltă, pericol pentru albine

0
DISTRIBUIȚI

Prelucrarea chimică a câmpurilor împotriva dăunătorilor este  necesară pentru a obține o recoltă cât mai bogată. Totuși, apicultorii se confruntă și cu cealaltă parte a monedei –  erbicidele și pesticidele cu care sunt stropiți  copacii și terenurile agricole omoară albinele, care tocmai în perioada de înflorire adună  polen.

În RM există o lege care protejează albinele. Conform legii vizate, se  interzice stropirea culturilor în timpul înfloririi.  Astfel,  fermierii sunt obligați să anunțe preventiv apicultorii despre prelucrarea chimică a terenurilor. Totuși, după cum se mai întâmplă în realitate părțile nu întotdeauna  ajung la o înțelegere în acest sens. Despre aceasta s-a discutat în cadrul unui seminar la care au participat apicultorii din  r-n Basarabeasca.  

Presedintele Asociatiei Naționale a Apicutorilor din RМ, Stefan Cоndratiuc a propus o schemă simplă de cooperare.

După cum a menționat șeful Direcției Raionale Agricultura si Industrie Alimentara din Basarabeasca, Ivan Моisееv nu au fost înregistrate cazuri de moarte în masă a albinelor din cauza pulverizarii substanțelor chimice.  Pentru a preveni asemenea cazuri  pe viitor,  toți apicultorii sunt obligați  să-își procure pașaport de stupină, cu alte cuvinte – permis de amplasare a stupilor pe un anumit teren.

Un pașaport de stupină costă  150 lei,  și se eliberează pe  termen nelimitat. În present de astfel de acte dispun circa 60% din apicultorii Raionului Basarabeasca. 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

sixteen − five =