Reformele Ministerului Sănătății implementate pe larg în raionul Căușeni

Reformele Ministerului Sănătății implementate pe larg în raionul Căușeni

0
DISTRIBUIȚI

Spitalul raional Ana şi Alexandru din raionul Căuşeni este unul dintre cele mai bune din ţară, la capitolul administrare eficientă a surselor financiare, este declaraţia şefului de la  Directia asistenta medicala spitaliceasca si urgenta a Ministerului Sănătăţii Rodica Scutelnic. Toate sursele financiare care au parvenit la conturile Instituţiei Medico-Sanitare Publice Spitalul Raional Ana şi Alexandru au fost cheltuite rational şi îndreptate la dezvoltarea spitalului în 2013. Mai mult decît atît reprezentantul Ministerului Sănătăţii susţine că Spitalul rational din Căuşeni este printre primele din ţară care încearcă să atragă investiţii din exterior pentru reutilarea şi modernizarea  instituţiei. Datorită acestor merite în 2014 aici va fi creat un centru de hemodializă şi sănătate mintală, la fel va fi sprijinită ideia modernizării unui blocului cu patru etaje unde se află cele mai multe secţii. Cum a fost anul 2013 pentru angajaţii medicali de la Căuşeni urmăriţi în reportajul ce urmează.

Spitalul rational Ana şi Alexandru din Căuşeni este printer primele din ţară care implimentează şi promovează foarte activ toate reformele înaintate de Ministerul Sănătăţii şi contribuie la îmbunătăţirea serviciilor medicale şefuli de la  Directia asistenta medicala spitaliceasca si urgenta a Ministerului Sănătăţii Rodica Scutelnic La fel anul trecut s-a oferit  posibilitatea medicilor, dar şi centrelor de sănătate să contracteze finanţare pentru servicii medicale primare direct de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi nu prin intermediul centrelor medicale sau a agenţiilor medicale teritoriale.La fel anul trecut s-a reuşi îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate.

Cu toate că a fost un an prielnic din punct de vedere financiar, situaţia epidemiologică în raion a fost una tensionată cu trei cazuri de intoxicaţii în masă, la fel anul trecut a crescut numărul de infecţii virale respiratorii acute pînă la 3500 de cazuri, afirmă directoru Centrului de Sănătate Publică Elizaveta Iordan. Uan dintre marele reuşite ale anului trecut a fost şi modernizarea laboratorului microbiologic.

Pentru medicii de familie a fost un an de cotitură majoritatea centrelor de sănătate au trecut la autofinanţare, iar datorită acestui lucru s-a reuşit modernizarea şi dotarea tehnică a acestora. Pentru medicina de urgenţă a fost un an destul de dificil cei patru medici de aici au reuşit să facă faţă unui număr impunător de solicitări.

Reprezentanţii Agenţiei teritoriale de asigurări în medicină susţin că a crescut de cîteva ori bugetul asigurărilor medicale şi respectiv şi sistemul a devenit mai bogat, asta chiar dacă doar trei la sută din populaţia asigurată procură de sinenstătător polite medicale. Preşedintele raionului Căuşeni Ion Ciontoloi susţine că totalurile activităţii Instituţiei Medico-Sanitare publice din raion a venit cu veşti îmbucurătoare, dar şi cu unle pronosticuri pentru anul current.

Alexanru Cojocarul şeful IMSP usţine că reformele începute anul trecut vor avea continuitate şi în 2014, mai mult decît atît acesta îşi propune să modernizeze clădirea cu patru etaje a spitalului un proiect investiţional care va costa în jur de 20 de milioane de lei. Șefuli de la  Directia asistenta medicala spitaliceasca si urgenta a Ministerului Sănătăţii Rodica Scutelnic spitalul rational de la Căuşeni are rezultate înbucurătoare faţă de alte spitale din ţară.

În anul 2013 Instituţiile medicale din raionul Căuşeni au acordat servicii medicale  la peste 90 la sută din populaţia raionului ceea ce înseamnă că aproape fiecare cetăţean s-a adresat la medic cel puţin odată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

two × 4 =